1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фонд „Тютюн” започва проверки по складовете на фирмите за обработка на тютюн

Фонд „Тютюн” започва проверки по складовете на фирмите за обработка на тютюн

Проверките ще се извършват съвместно с представители на МЗХ, НАП и МВР

 

Управителният съвет на фонд „Тютюн” възложи на изпълнителният директор на фонд „Тютюн” да бъдат извършени проверки по складовете на фирмите за промишлена обработка на тютюн. Това решение бе взето на проведеното заседание на УС на фонда във връзка с полученото одобрение от Европейската комисия за отпускането на държавната помощ в размер на 116 млн. лв. за българските тютюнопроизводители. Проверките ще се извършват съвместно с представители на Министерство на земеделието и храните, Националната агенция по приходите и МВР. Органите ще следят за изкупените количества тютюн от реколта 2009 г., обработените количества и за цялата документация, с която трябва да разполагат. След приключване на проверките ще бъде взето решение относно премирането на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен тютюн от реколта 2009 г. за сортови групи „Басми”, „Каба Кулак”, „Бърлей” и „Виржиния”.

Съгласно чл. 21, ал. 1 на Закона за тютюна и тютюневите изделия, промишлена обработка могат да извършват лица, регистрирани по Търговския закон и по Закона за кооперациите, както и чуждестранни лица, регистрирани по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на други държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство и получили разрешение от Министерския съвет.

Сумата от 116 млн. лв. ще бъде изплатена през бюджетната 2010 г. като част от съществуващата в България помощ за производителите на тютюн. На 15 януари 2010 г. министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов получи писмо от генералния директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони” Жан-Люк Демарти. В него се посочва, че Европейската комисия разрешава изплащането на държавна помощ за премиране на производителите на производен и изкупен тютюн от реколта 2009 г. Така тютюнопроизводителите ще получат максимума от предвидените средства, заяви министър Найденов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.