1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Франция е лидер в селското стопанство на територията на Европа

Франция е лидер в селското стопанство на територията на Европа

Страната остава най-големият производител на зърнени култури

Франция е лидер в селското стопанство на територията на Европа. Това сочи годишната статистика на Европейската комисия. След това се нареждат Германия, Италия, Испания, Великобритания, Холандия и Полша.

Взети заедно, тези седем държави съставляват около три четвърти от общото селскостопанско производство в ЕС. Франция е номер едно при зърното и отглеждането на говеда. Обемът на зърнените култури, включително ориз, събрани през 2014 г. достига рекордните 331 млн. тона. С близо 73 млн., Франция остава най-големият производител на зърнени култури, следвана от Германия, Полша, Великобритания, Румъния, Испания, Италия и Унгария. В стойностно изражение, зърнените култури представляват 13% от общата селскостопанска продукция и 25% от растениевъдството. В сравнение със средната стойност за периода 2000-2012, добивът на зърнени култури е по-висок с 15% през 2014 г.

Поголовието от едър рогат добитък в ЕС достига 88 млн. глави. С около 19 млн., Франция притежава 22% от общия брой говеда, следвана от Германия, Великобритания, Ирландия, Испания и Италия. При свинете Германия е на първо място с 28 млн. глави, или 19% от общия брой.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.