1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Френските фермери са песимистични за бъдещето си

Френските фермери са песимистични за бъдещето си

Все по-минорно става настроението на френските фермери, показват резултатите от актуална анкета, проведена по поръчка на Националния земеделски съюз. В нея участваха 1500 селскостопански производители от цялата страна.
 
Основна причина за песимизма на стопаните е тяхната финансова ситуация. 33 % от запитаните я оценяват като много лоша. По-малко от една четвърт от фермерите, 22 процента, са доволни от сегашното си положение, докато преди девет месеца те бяха по-многобройни – 29 %. Като "приемлива" оценяват ситуацията си 45 на сто от анкетираните.
 
Песимисти са 37 %, според които през следващите две-три години нещата ще се влошат още повече, докато само 17 от 100 смятат, че ще настъпи подобрение. Близо две пети от фермерите не очакват особена промяна в средносрочен план. Запитани за следващите три месеца, 57 % посочват, че очакват ситуацията им да се стабилизира. Една трета очаква влошаване, докато оптимистите са едва 6 %.
Последното тримесечие на 2020 година 40 % оценяват като "много трудно", други 35 на сто го свързват с "маловажни проблеми". За една четвърт от запитаните периодът между октомври и декември не е свързан с някакви особени предизвикателства.
 
Сред най-сериозните трудности са климатичните промени, изкупните цени и производствените разходи. Фермерите изпитват затруднения и заради завишените екологични и хигиенни изисквания, както и във връзка с намалени субсидии.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.