1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Еврокомисията разхлабва ограниченията за костно брашно във фуражите

Еврокомисията разхлабва ограниченията за костно брашно във фуражите

Всеобщото мнение е, че абсолютната забрана за ползването на костно брашно във фуражните смески е остаряла

Европейската комисия смята да разхлаби ограниченията за влагането на животинско костно брашно във фуражите за свине и птици. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по околна среда в Европарламента.
 
Идеята е да се разреши храненето на птици с костно брашно от свине, а във фуражите за свинете да бъдат допуснати известни количества птиче костно брашно, посочи сътрудник на Комисията в парламента. По думите му Брюксел още през следващия месец ще постави въпроса на гласуване от държавите членки, като очакванията са предложението да бъде одобрено.
 
Всеобщото мнение е, че абсолютната забрана за ползването на костно брашно във фуражните смески е остаряла. Последният случай на болестта "луда крава", заради която беше наложена забраната, е далеч в миналото, а Агенцията за безопасност на храните също не вижда причини ограниченията да останат. Освен това от Европейската комисия смятат, че в рамките на кръговата икономика използването на животински протеини трябва да има приоритет.
 
Към днешна дата в Европейския съюз всяка година 800 000 тона костно брашно се влагат в храни за домашни любимци и за риби. Други 500 000 тона се изнасят за трети страни, където няма забрани. Разхлабвайки ограниченията, Съюзът ще стане по-малко зависим от вноса на протеинови култури, изтъкват от Брюксел. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.