1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германският износ на аграрни стоки и храни ще понесе загуби след напускането на ЕС от Великобритания

Германският износ на аграрни стоки и храни ще понесе загуби след напускането на ЕС от Великобритания

При всички случаи промените в търговските отношения ще се отразят и на аграрното производство

Германският износ на аграрни стоки и храни най-вероятно ще понесе значителни загуби от след напускането на Европейския съюз от Великобритания. Такива са прогнозите на пазарни анализатори във Федералната Република.

Въпреки че и след излизането на Обединеното кралство Европейският съюз ще остане най-важният му партньор във външната търговия с аграрни продукти, износителите от Германия трябва да се подготвят за големи размествания на търговските отношения, предупреждават експертите.

При така наречения вариант за "мек" Брекзит търговията ще пострада от системата на митническите и контролни формалности. В такъв случай нетната стойност на германския експорт за Великобритания ще падне с около 1 милиард евро годишно. При "твърд" вариант ще има допълнителни мита, от които Германия ще загуби двойно повече, прогнозират анализаторите.

При всички случаи промените в търговските отношения ще се отразят и на аграрното производство. При възможно най-лошия сценарий се очаква спад на стойност от малко над 1 милиард евро.

Великобритания е важен партньор за германските производители и търговци. През 2016 година износът към Острова е бил за близо 5 милиарда евро, или 7 процента от общия експорт на храни и селскостопански продукти. В обратната посока са внесени стоки за милиард и 600 милиона евро.

Най-силно ще пострадат секторите на свинското и пилешкото месо, смятат експертите. При "твърд" Брекзит стойността на производството ще падне с около 3 процента, в по-добрия случай – с около 1 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.