1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Големите стопанства могат в бъдеще да загубят до 30% от размера на евросубсидиите

Големите стопанства могат в бъдеще да загубят до 30% от размера на евросубсидиите

Това стана по време на преговорите за реформите в Общата селскостопанска политика

Преговарящите на Европейския съюз се споразумяха късно в понеделник, че големите стопанства могат в бъдеще да загубят до 30% от размера на субсидиите, които получават сега, но не и над този процент. Това стана по време на преговорите за реформите в Общата селскостопанска политика, която струва 50 млрд. евро годишно, предаде "Ройтерс".

Представители на европейските правителства, Европейския парламент и Европейската комисия са постигнали предварително споразумение по различни елементи от сложната реформа през първия ден от преговорите, съобщиха европейски представители. Очаква се окончателно споразумение да бъде договорено в сряда след последен кръг преговори в Брюксел.

Сред основните цели на реформата е да замени сегашната връзка между плащанията за фермерите и минали производствени равнища в много части от Европа в полза на субсидии, основани на размера на селскостопанските поземлени имоти, пише "Дневник".

Сегашната система облагодетелства непропорционално фермерите, които са имали най-голямо производство през 2000-2002 година, например производителите на промишлени количества зърно в района на Париж.

Заради промените най-големите стопанства в Европа могат да загубят до 40% от сегашния размер на субсидиите си, но преговарящите се договориха да определят за тези загуби горна граница от 30 процента, посочи европейски източник, пожелал анонимност.

Реформата трябва да направи 50-годишната Обща селскостопанска политика по-справедлива и екологична, за да бъдат оправдани огромните суми, изплащани на фермерите всяка година. Намаляването на субсидиите за най-големите и най-ефективни европейски стопанства обаче може да застраши хранителната сигурност на ЕС, предупреждават експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.