Хляб, месо и мляко – накъде през 2020?

Трите основни хранителни бранша се обединиха на пресконференция

В края на 2019-та година е време за равносметка. Време и за стопиране на нелоялните търговски практики. Основните хранителни браншове у нас скочиха срещу липсата на комуникация между държава и търговци. На пресконференция в столицата млекопреработватели, месопреработватели и хлебопроизводители настояха за диалог относно тяхната дейност догодина.
Браншовете отбелязаха, че практиката на веригите да не одобряват промените в доставните цени, които предлагат, пречи на тяхното развитие.

Докато за хлебопроизводителите и сладкарите отбелязаха като най-значителни за бизнеса поскъпването на тока и непредвидимите цени на зърното, то преработвалите на месо бяха поставени на колене заради aфриканската чума по свинете, както у нас, така и по света. Те обявиха, че ситуацията при тях е критична. 
Атанас Урджанов, председателят на АМБ, припомни че у нас са унищожени над 200 000 животни, заради икономически важното заболяване по свинете, а в Китай - милиони. И за възстановяване на тази популация ще са нужни години. Това означава, че до тогава преработвателите ще боравят със скъпа суровина, която ще доведе до по-скъпа продукция.

От млекопреработвателния бранш също направиха коментар на цените. Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров даде пример с  изкупните цени на суровотокраве мляко, което не може да се намери под 80 ст. за литър. 

Притискането на българския доставчик-производител води до нежелателен компромис с качеството, отбеляза Мариана Кукушева, председател на НСБХТ. Тя заяви, че в последните години има осезаемо покачване на цените на храните, но не ни на нетните доставни цени, които се отнасят пряко до тяхната дейност.