1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хляб, месо и мляко – накъде през 2020?

Хляб, месо и мляко – накъде през 2020?

Трите основни хранителни бранша се обединиха на пресконференция

В края на 2019-та година е време за равносметка. Време и за стопиране на нелоялните търговски практики. Основните хранителни браншове у нас скочиха срещу липсата на комуникация между държава и търговци. На пресконференция в столицата млекопреработватели, месопреработватели и хлебопроизводители настояха за диалог относно тяхната дейност догодина.
Браншовете отбелязаха, че практиката на веригите да не одобряват промените в доставните цени, които предлагат, пречи на тяхното развитие.

Докато за хлебопроизводителите и сладкарите отбелязаха като най-значителни за бизнеса поскъпването на тока и непредвидимите цени на зърното, то преработвалите на месо бяха поставени на колене заради aфриканската чума по свинете, както у нас, така и по света. Те обявиха, че ситуацията при тях е критична. 
Атанас Урджанов, председателят на АМБ, припомни че у нас са унищожени над 200 000 животни, заради икономически важното заболяване по свинете, а в Китай - милиони. И за възстановяване на тази популация ще са нужни години. Това означава, че до тогава преработвателите ще боравят със скъпа суровина, която ще доведе до по-скъпа продукция.

От млекопреработвателния бранш също направиха коментар на цените. Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров даде пример с  изкупните цени на суровотокраве мляко, което не може да се намери под 80 ст. за литър. 

Притискането на българския доставчик-производител води до нежелателен компромис с качеството, отбеляза Мариана Кукушева, председател на НСБХТ. Тя заяви, че в последните години има осезаемо покачване на цените на храните, но не ни на нетните доставни цени, които се отнасят пряко до тяхната дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.