1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. И тази година българските земеделски производители няма да ползват по-евтини горива за сеитбата

И тази година българските земеделски производители няма да ползват по-евтини горива за сеитбата

Брюксел за четвърти път е върнал за доработка документите за исканата нотификация

И тази година българските земеделски производители няма да ползват по-евтини горива за сеитбата, с което земеделското министерство за пореден път доказва, че не е в състояние да изпълни поетите към сектора ангажименти. Това обяви за Investor.bg председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Асоциацията е провела среща с ръководството на Министерството на земеделието за изясняване на проблемите в бранша.

В споразумението, което асоциацията подписа със земеделския министър Мирослав Найденов още през март т.г., едно от обещанията беше свързано с покриването на акциза със средства от бюджета, за което България поиска съответното разрешение от Еврокомисията.

Преди седмица разбрахме, че Брюксел за четвърти път е върнал за доработка документите за исканата нотификация, представени му от българското министерство, обясни Христов. "На срещата в министерството ни беше обяснено, че очакват разрешението евентуално през януари 2012 г., което означава, че един от сериозните ни разходи ще продължи да тежи върху себестойността на продукцията", допълни представителят на браншовата организация.

Покриването на акциза със средства от националния бюджет беше една от малкото държавни помощи, прилагани от българското правителство преди присъединяването на България в Европейския съюз през 2007 г. С присъединителния договор беше извоюван преходен двугодишен период за нейното прилагане, който обаче изтече и за последните две години зърнопроизводителите плащат пълен акциз.

При подготовката на документите българската страна е трябвало да представи точен разчет за начина, по който производителите ще доказват ползваните горива, за да не се допускат манипулации, обясниха експерти от земеделското министерство. Оттам допълниха, че са изпълнени последните забележки на ЕК, което дава гаранция, че очакваното разрешение за този вид помощ ще бъде одобрено.

При срещата си в земеделското министерство преди два дни представителите на асоциацията на зърнопроизводителите са настояли и за корекции в последните промени в наредбата за регистрацията на земеделските производители.

"В досегашния вариант на наредбата регистрираните земеделски производители заявяваха само тази обработваема земя, за която имаха правно основание да ползват – било с нотариални актове или договори със собствениците на земя. В предложения вариант на промени изискването за правното основание отпада и стопаните ще могат свободно да заявяват обработваните площи, което според нас ще доведе до пълна анархия при декларирането и отпускането на директни плащания на площ“, коментира Радослав Христов.

След срещата си с експерти от министерството представителите на асоциацията са получили уверение, че ще се съобразят със становището им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.