1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Интересът към лавандулата расте

Интересът към лавандулата расте

През миналото лято в Добричка област са реколтирани почти 7000 дка от етерично-маслената култура

Площите с лавандула в Добруджа са нараснали няколко пъти през последните 5 години. Статистиката посочва, че през миналото лято в Добричка област са реколтирани почти 7000 дка от етерично-маслената култура. Как ще се отрази завишеният интерес към ароматната билка – попитахме земеделски производител от община Генерал Тошево.

Преди 7 години семейството на Милена Петрова се насочва към отглеждане на лавандула. В момента трайните насаждения са 86 дка, в които има три сорта от ароматната билка. Културата е специфична и крие много предизвикателства. „Това са лимитиращите фактори за културата – ниските пролетни температури по време на залагане на цветоносите, както и периода на цъфтеж и жътва, слънцегреенето и температурите“, обясни Милена Петрова – производител на лавандула, община Генерал Тошево

От 15 до 19 кг масло от декар дават лавандуловите насаждения на Милена Петрова. Не крие, че е имало сезони, в които е претърпявала загуби заради климатичните аномалии. Въпреки това семейството няма да се откаже от етерично-маслената култура. „Тогава, когато всичко се прави навреме в лавандуловото насаждение, има възвръщаемост. Ние не можем да контролираме цените, но можем да контролираме добива“, обобщи още тя.

Заради завишения интерес към етеричните култури през последните години, цената на лавандуловото масло тръгна надолу. По време на жътва миналото лято търговците даваха от 70 до 85 лева за килогарам масло. „Плътността на насажденията нараства, с това нараства и броят и видовете на инсекти, както и броят на болестите, които се разпространяват. Всеки сам си изгражда схема за рентабилно излизане от ситуацията“, каза Милена Петрова.

През изминалата стопанска година площите с лавандула в Добричка област достигнаха 7000 дка, т.е. с 2500 дка повече в сравнение с 2015г.

Автор: Галина Недкова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.