1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Испански пастири преведоха стадата си по улиците на Мадрид

Испански пастири преведоха стадата си по улиците на Мадрид

Акцията е в защита на традиционните права за паша и придвижване на добитъка, които са застрашени от модерния начин на живот

Испански пастири преведоха стадата си по улиците на Мадрид в знак на желанието си да защитят традиционните права за паша и придвижване на добитъка, които са застрашени от модерния начин на живот, съобщава Mirror, цитиран от inews.bg.

Хесус Гарзон, председател на съвета на пастирите, създаден през далечната 1273 г., разкри, че общо 5 000 овце и 60 крави са преминали през Мадрид. По този начин те са упражнили правото си на придвижване, което се родило още преди испанската столица да се превърне от малко селце в огромен град. Историята разказва, че главният пастир платил 25 мараведи (монети, използвани през 11 век), за да може да преминава по въпросния път, който днес е част от Мадрид.

Според традицията пастирите имат правото да използват пътища с обща дължина от 125 000 км, по които да придвижат стадата си от хладните планински райони към по-топли места, където да прекарат студените зимни месеци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.