1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Избраха зооинженер на България за 2011 г.

Избраха зооинженер на България за 2011 г.

Каталогът „Породите селскостопански животни в Република България” беше представен на форума в с. Арбанаси

Национален форум на зооинженерите в България се провежда днес и утре във великотърновското село Арбанаси. Организатор на събитието е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството с подкрепата на МЗХ.

Празничният акцент в програмата на мероприятието беше церемонията по връчването на наградата „Зооинженер на България 2011” в три категории. Призът „Зооинженер - селекционер” беше връчен на Петър Чапкънов, селекционер от Асоциацията за развъждане на кафява порода. Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация, грабна наградата „Зооинженер - предприемач”, а с приза „Зооинженер за цялостен принос в развъдната дейност” беше отличен д-р Димитър Георгиев, председател на Асоциацията за развъждане на плевенската черноглава овца.

Тримата призьори получиха специални плакети. За първи път организаторът на събитието –ИАСРЖ, връчи отличие и на свой служител. Със златна значка за особен принос в развитието на овцевъдството беше наградена Елена Байчева. Тя е селекционер в ИАСРЖ и въпреки номинирането си от 5 развъдни организации, като служител в агенцията нямаше как да участва в надпреварата за приза „Зооинженер на 2011 г.“

По време на форума в Арбанаси официално беше представен и дългоочакваният каталог „Породите селскостопански животни в Република България”. Дневният ред на работната среща включи и представяне на дейността на развъдните организации в животновъдството.

Изпълнителният директор на ИАСРЖ доц. д-р Васил Николов изнесе пред присъстващите лекцията „Ролята на ИАСРЖ за управление, организация и съхранение на генетичните ресурси в България”, а проф. дсн Михо Семков представи темата „Ролята на ИАСРЖ за създаване и развитие на модерно животновъдство в България – поглед в историята”.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.