1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изменение на заповед за обезщетение за загуба на доход при кандидатстване по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”

Изменение на заповед за обезщетение за загуба на доход при кандидатстване по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”

От 28.05.2012 г. ИАЛВ стартира прием на заявления за издаване на удостоверения за ОЗД

След извършен анализ от експерти на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) и Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА), със Заповед № РД 09-768/14.05.2012 г. на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов беше отменена Заповед  № РД 09-550/01.07.2011 г. и определен нов начин за определяне на размера на обезщетението за загуба на доход (ОЗД) при кандидатстване по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 – 2013/2014.

В заповедта са предвидени три варианта за изчисление на обезщетението, а именно:

  •  при декларации за реколта за три винарски години, предхождащи годината на изкореняването;
  • при декларации за реколта за две винарски години, предхождащи годината на изкореняването;
  • при декларация за реколта за винарската година преди годината на изкореняването.

Определя се конкретна цена за килограм грозде в размер на 0,80 лв. и право на ОЗД имат производители, подали Единно заявление за подпомагане след 01.08.2009 г.

Дава се възможност за ОЗД и на гроздопроизводители, които са приключили вече договорните си отношения с ДФЗ-РА и са изпълнили инвестицията си. Те могат да подават заявление за изплащане на обезщетение в срок до 31.07.2012 г.

Всички останали бенефициенти на ДФЗ-РА могат подават такива заявления след приключване на инвестицията. Към заявлението задължително се прилага и удостоверение за среден добив, издадено от ИАЛВ.

От 28.05.2012 г. ИАЛВ стартира прием на заявления за издаване на удостоверения за ОЗД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.