1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Износът на месо от ЕС може да достигне нов рекорд през настоящата година

Износът на месо от ЕС може да достигне нов рекорд през настоящата година

Най-голям ръст има при свинското – 700 хиляди тона за първите 9 месеца на годината

Износът на месо от Европейския съюз може да достигне нов рекорд през настоящата година. Това показват резултатите от първите три тримесечия, през които продажбите за трети страни са били особено големи.

По данни на Европейската комисия за периода от януари до септември износът на свинско, говеждо, птиче и овче месо, както и на живи животни е достигнал близо 5 милиона тона живо тегло. Това са 900 хиляди тона или 23 процента повече за същия период на 2015-та. Тези резултати дават основание за прогнозата, че досегашния годишен рекорд от над 5 милиона тона, постигнат през миналата година, ще бъде надминат.

Нарасналото международно търсене е за всички видове месо, като най-голям ръст има при свинското – 700 хиляди тона за първите 9 месеца на годината, или общо 3 милиона тона. Делът на свинското при експорта се е покачил до 64 процента. Особено голямо търсене на свинско има в Азия, и там най-вече в Китай.

Продажбите на птиче месо за трети страни са нараснали с близо 108 хиляди тона до 1 милиона тона. Най-големите клиенти са Южна Африка, Филипините и Хонконг, закупили с една трета повече, отколкото през 2015-та.

В сектора на говеждото има голямо търсене на живи животни, примерно от Турция. Ръст е отчетен и при доставките на прясно, охладено и замразено месо, като общото количество се е увеличило със 74 хиляди до 504 хиляди тона. При овчето и козето месо има ръст от 20 процента до 61 хиляди тона.

Приходите от износ на месо и живи животни за първите 9 месеца са били в размер на 8,9 милиарда евро, близо милиард и половина повече от миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.