1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изплатени са субсидиите по Схемата за национални доплащания за тютюн

Изплатени са субсидиите по Схемата за национални доплащания за тютюн

Снимка:

Близо 72 млн. лева бяха преведени по сметките на над 40 000 тютюнопроизводители

Фонд "Земеделие" изплати субсидиите по Схемата за национални доплащания за тютюн, съобщиха от пресцентъра на ДФЗ. Близо 72 млн. лева бяха преведени по сметките на над 40 000 тютюнопроизводители.

Помощта се изплаща на килограм тютюн по сортови групи. За "Басми" ставката е по 2 лв./кг, за "Каба Кулак" - 0.90 лв./кг, за "Бърлей" - 0.68 лв./кг, а за сорт "Виржиния" - 0.59 лв./кг. Тютюнопроизводителите могат да направят онлайн справка за размера на финансовата си помощ на сайта на Държавен фонд "Земеделие". По официални данни на земеделското министерство регистрираните в страната тютюнопроизводители са 33 хил., а според сдруженията в сектора от него се изхранват над 200 хил. души.

Изплащането на субсидии в сектора трябваше да приключи преди три години, но България поиска и получи разрешение от Брюксел да ги продължи с цел преструктуриране на отрасъла и насочване към алтернативни култури. Според различни изследвания регионите, където се отглежда тютюн, са неподходящи за голяма част от земеделските култури, но все пак там може да бъдат отглеждани билки и медицински култури, както и различни видове зеленчуци. Очаква се след 2014 г. в новата селскостопанска политика да бъде заложено европейско финансиране за отглеждане на тютюн по искане на държави от Източна Европа.

През следващите седмици предстои обработката и на подадените 436 заявления по Схемата за специфично подпомагане за качествени плодове и зеленчуци, по която са предвидени 15 млн. лева от Европейския фонд за гарантиране в земеделието. Субсидиите по тази схема ще бъдат изплатени в средата на април, посочват от фонда.

Вижте коментара на Валентина Спасова по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.