1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Каква селскостопанска продукция изнася страната ни?

Каква селскостопанска продукция изнася страната ни?

България има добри постижения в износа на ядки, билки, мед и вино на европейския пазар

България има добри постижения в износа на ядки, билки, мед и вино на европейския пазар. Това отчитат от Фондация „Фаел“, която насърчава външната търговия на екологично чисти продукти.

Ето какво е необходимо, за да се излезе на външен пазар. „Количествата все пак трябва да бъдат такива, че да е възможна по-голяма търговия, затова от изключителна важност е постигането на някаква обща политика и обединение. Биоземеделието е специфично производство, не може да се говори за огромни предприятия, но може да се говори за организиран маркетинг, който да има един бранд“, каза Димитър Хаджиниколов от Фондация „Фаел“.

През последните години се организират множество изложения и форуми, на които бизнесът обменя опит и създава контакти. Това е възможност за стокообмен.  Европейският селскостопанки пазар е най-бързо развиващият се. „Бих казал, че традиционното ни земеделие си е био. Въпросът е на сертифициране, но традиционните храни на българина са най-добарата основа за този тип земеделие у нас. Там има и огромни възможности за износ, особенно ако се използва логото за качество на ЕС“, сподели Димитър Хаджиниколов.

Припомняме, че през тази година има бум в биологичното производство у нас.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.