1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кампания набира средства за опазване на средностаропланинската овца

Кампания набира средства за опазване на средностаропланинската овца

Ще бъдат закупени агнета от тази порода, които ще се отглеждат в Природен парк „Българка"

"Кулинарните тайни на Природата" – това е логото на едномесечна кампания за набиране на средства за възстановяване на застрашената от изчезване порода средностаропланинска овца от Природен парк „Българка". Инициативата е част от схема за екосистемни услуги. Тя е разработена от природозащитната организация „Световен фонд за дивата природа“.

Неправителствената организация е предоставила традиционни български рецепти, които ще се предлагат във верига за бързо хранене. Така 10% от сумата, събрана в ресторантите от продажбата на храните по рецепти от парк  „Българка", ще бъдат вложени във Фонд за възстановяване на средностаропланинската овца. С парите ще бъдат закупени агнета от тази порода, които ще се отглеждат в парка.

Когато ливадите и пасищата се поддържат чрез паша или се косят по съответния начин, те стават дом за емблематични за местността растителни и животински видове. Ако дълго време не се поддържат, каквато е ситуацията към момента, видовете флора и фауна ще изчезнат, посочиха екоактивистите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.