1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Картофопроизводители: Готови сме на стачни действия

Картофопроизводители: Готови сме на стачни действия

Асоциацията изчаква МЗХ да представи бюджета си за 2013 година и средствата, които ще бъдат отделени за картофопроизводителите

Готови сме да предприемем стачни действия, ако и в Бюджет 2013 отделените средства за картофопроизводителите са недостатъчни, за да спасят реколтата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

По думите на Каймаканов - асоциацията все още изчаква Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да представи бюджета си за 2013 година и средствата, които ще бъдат отделени за картофопроизводителите. "Ние сме достатъчно възпитани, за да обсъдим нещата спокойно и на масата, но ако и тази година не осъществим диалог с държавата, сме готови на неподчинение и стачни действия", заяви Каймаканов. Той посочи, че последствията от подобни действия ще са огромни, както за реколтата на картофи за следващата година, така и за крайния потребител.

Председателят на асоциацията посочи, че когато дори Европейският съюз и Комисията по земеделие подават сигнал за това в какво бедствено положение се намират българските картофопроизводители, държавата е длъжна да чуе този сигнал.

"Ние не искаме да стигнем до неподчинение, а спокойно да обсъдим цялата ситуация. Искаме да бъдем чути, защото до момента от министър Симеон Дянков сме чували само лъжи", добави Венцислав Каймаканов.

Той даде като пример за лъжи от страна на държавата ситуацията с акциза за нафта за земеделските производители. "Никога не съм искал акциз за нафта, а съм искал земеделска нафта. Излъгаха ни, че 70 милиона лева са заделени за акциза и, че ценните книжа за получаването на безакцизна нафта са готови – нито има книжа, нито заделени пари. Накрая се оправдаха с някакво законово изменение – нима може да има подобно изменение, когато нашето земеделие загива", заяви председателят на асоциацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.