1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Китай търси нови доставчици на соя

Китай търси нови доставчици на соя

Отварят се възможности за Русия

Заради търговската война със Съединените щати Китай търси нови доставчици на соя, както и на зърнени култури. Като потенциален партньор, освен Бразилия, се очертава и Русия.

По данни на управлението на митниците в Пекин от началото на август е разрешен вносът на соя от всички региони на Руската федерация. Лиценз за доставка са получили и производителите на пшеница от руската провинция Курган в Западен Сибир. Това стана възможно, след като контролните органи в Русия гарантираха спазването на всички китайски изисквания за качество и безопасност на пратките, както и за хигиена при транспорта.

За Москва възможността да изнася аграрни продукти за Китай е добра новина, която оправдава плановете за разширяване на транспортната инфраструктура за зърно. За целта са предвидени няколко милиарда долара, с които капацитетът трябва да нарасне до 56 милиона тона през 2035 година. При оптимално натоварване на пристанищата и железопътните терминали това количество може да достигне 63 милиона тона, прогнозират в земеделското министерство в столицата.

Прогнозите на Московския научен институт за аграрна икономика сочат, че през настоящата година Русия ще изнесе близо 42 милиона тона зърно, от които 31 милиона тона пшеница.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.