1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Класация на регионите в ЕС, фокусирани върху мляко и зърно

Класация на регионите в ЕС, фокусирани върху мляко и зърно

Двата продукта допринасят за близо 30% от стойността на общата селскостопанска продукция

През 2021 година производството на зърнени култури и мляко в Европейския съюз е било на обща стойност от 122,4 милиарда долара, показват данните на Евростат. От тях 64,4 милиарда се падат на зърното, а 58 – на млякото. Така двата продукта допринасят за близо 30% от стойността на общата селскостопанска продукция. 
 
През 2021 година в Съюза има 10 региона, класифицирани на ниво 2 от номенклатурата на териториалните единици за статистика, които са произвели зърнени култури, оценени на повече от 1 милиард евро.
 
С най-висока стойност, 2,3 милиарда евро, е регионът Кастилия и Леон в Испания, следван от централната долина на Лоара във Франция с 2,2 милиарда. Сред останалите 8 региона, които са произвели зърнени култури за повече от 1 милиард, са още 4 във Франция, два в Румъния, един в Литва и още един в Испания.
В някои региони земеделието е особено силно ориентирано към производството на зърнени култури, дори и да не са сред най-големите по този показател. В 4 от тях стойността на зърнени култури е поне 40% от общата селскостопанска продукция. От тях 3 са в България - Северозападен с 53,7%, Северен централен с 47,6 на сто и Североизточен с 44,5%. Четвъртият е във Франция - Ил дьо Франс с 42,8 на сто.
 
Селското стопанство в други региони на Европейския съюз е по-ориентирано към производството на мляко. С най-висока стойност през 2021 година, е Южна Ирландия с 2,4 милиарда евро, следвана от Бретан във Франция с 2 милиарда и Ломбардия в Италия с 1,8 милиарда.
В 8 региона делът на стойността на производството на мляко е най-малко 40% от стойността на общата селскостопанска продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.