1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Климатичните промени и хранителните ресурси

Климатичните промени и хранителните ресурси

Снимка:

В практиката на земеделието ще има изместване на датите за достигане на технологична зрялост за различните култури

Климатът определя влажния и температурния режим, типа и плодородието на почвите и продължителността на вегетационния период. От всички тези показатели зависят какви култури ще изберем за определен регион и какви добиви ще получим от тях. За предотвратяване, или намаляване на последиците от глобалното затопляне трябва да се реши задачата, свързана с адаптация към вече променения климат чрез подходящи схеми на наблюдение и прогнози с ежегодни оценки у нас, както и на ниво области и региони.

  Адаптация на земеделието към климатичните райони

Очакваните температурни промени ще увеличават продължителността на междуфазовите периоди и на вегетационния период като цяло, на безмразовия период, а също така и на сумата на активните температури на въздуха над 10ºC, охарактеризиращи топлообезпече-ността на дадена територия. В резултат на глобалното затопляне се очаква увеличаване на валежите в умерените и високи ширини с 10 до 30% което ще увеличи влажността на почвата и течния и твърд отток. В района на Средиземноморието се очаква намаляване на валежите, където трябва да се увеличат възможностите за напояване. Необходимо е да се засяват видове и сортове земеделски култури, които за устойчиви на воден и температурен стрес. В практиката на земеделието ще има изместване на датите за достигане на технологична зрялост за различните култури, увеличаване на вегетационния период, промени в добивите от едни култури ще се получават по-високи, а от други - ниски. Необходимо е да се обърнем отново към така наречените специализирани се-итбообръщения за налагане на принципите на устойчивост на културите в определени почвено-климатични райони на страната и намаляване на интензивното монокултурно отглеждане  на някои основни земеделски култури.

От съществено значение е налагането на минимални, нулеви обработки, с оран с обръщане и без обръщане на орния слой в зависимост от почвения тип, степен на ерозия, вкисляване, засоляване и др.

Необходимо е да се промени районирането на сортовете и културите в съответствие с настъпилите промени. Забележима промяна в сроковете на сеитби, за отделните агроекологични райони в зависимост от температурния и воден режим. Промяна на минералното и органичното торене - срокове, начини и дози. Прилагане на интегрирани растително-защитни мероприятия (химични, биологични) в зависимост от плътността на нападения от болести и неприятели в съответния агроекологичен район на страната.

Цялата статия за климатичните промени и хранителните ресурси четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.