1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. КОПА-КОДЖЕКА e mротив нелоялните практики в търговските вериги

КОПА-КОДЖЕКА e mротив нелоялните практики в търговските вериги

Обсъжда се въвеждането на омбудсман в тази сфера

КОПА-КОДЖЕКА призовава Европейската комисия да въведе законодателство за ограничаване на нелоялните практики на търговските вериги. Общото мнение е, че земеделските производители в Европа са уязвими. Предложението е отправено по време на среща на високо равнище в словашката столица Братислава.

КОПА-КОДЖЕКА настоява за спешно приемане на проект за преодоляване на неравномерното разпределение на доходите по хранителната верига в Европа. Общото мнение е, че земеделските производители са принудени да продават на търговците на едро и дребно на загуба. Съществуват множество примери за нелоялни търговски практики - забавени плащания, внезапно прекратяване на договори, принуда за неправомерно заплащане на разходи за транспорт и съхранение. Печалбите не покриват разходите и доходите на земеделските производители непрекъснато намаляват. Пека Песонен заявява, че нелоялните търговски практики могат да бъдат преодолени само чрез комбинация от доброволни кодекси, подкрепени от законодателство и стабилна система за принудително изпълнение.

От организацията смятат, че може да се използва въвеждането на омбудсман в тази сфера. В момента практиките варират в различните държави. Това обяснява и разнообразието от мерки, прилагани от операторите и националните власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.