1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Красимир Аврамов: Зърнопроизводителите са под напрежение заради проблема с ползването на земеделските земи

Красимир Аврамов: Зърнопроизводителите са под напрежение заради проблема с ползването на земеделските земи

Процедурата на чл. 37 в не удовлетворява всички участници в производството на земеделска продукция по селата

Държим парите от бюджета за земеделие да се разпределят за производствени сфери - там, където ще бъдат открити много работни места и българската икономика ще бележи някакъв ръст, който се залага в бюджет 2012 г. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Красимир Аврамов - председател на Консултативния съвет по зърното и член на Националната асоциация за зърнопроизводителите.

По думите му зърнопроизводителите са под напрежение заради проблема с ползването на земеделските земи. „На много места процедурата за подписване на доброволни споразумения и по-нататък издаване на служебни заповеди от областните дирекции „Земеделие” не се спазва. Изкривяват се нещата и земи, които са работени по 10-15 години от едни земеделски производители, се дават на съвсем нови фирми в бранша.

Инвестициите, които те са вложили за почистване на полетата от плевели, подобряване на почвеното плодородие, отиват за други фирми, тоест проблемът с ползването на земеделските земи не е решен. Процедурата на чл. 37 в не удовлетворява всички участници в производството на земеделска продукция по селата. Конфликтът идва оттам, че договорите, които се подписват от някои земеделски производители с една категория земя, когато се разпределя земята им се дават неплодородни земи или на друго място, където не им е правното основание. Това нещо не е урегулирано в Закона за ползване на земеделските земи и в правилника, който тази година беше издаден”, каза Аврамов.

"Субсидията с над 25% се намаля за сметка на националните плащания, което догодина може да се отрази върху намаляване на рентата на единица площ, т.е. има мултиплициращ ефект”, посочи Аврамов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.