1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Красимир Коев: Има възможност площите за отглеждане на сорта Мавруд да се увеличават през следващите години

Красимир Коев: Има възможност площите за отглеждане на сорта Мавруд да се увеличават през следващите години

В страната са засадени само 1663 хектара, което е малко под 2% от общите лозови масиви у нас

Има възможност площите за отглеждане на сорта Мавруд у нас да се увеличават през следващите години. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той откри вчера, 3 юли, кръгла маса в Асеновград, свързана с възможностите за отглеждането на сорта у нас. Според Коев в страната са засадени само 1663 хектара с мавруд, което е малко под 2% от общите лозови масиви у нас.

Сортът е традиционен за България и това е една от основните причини да искаме да го запазим за в бъдеще, коментира Коев. Според него маврудът от Асеновград е емблема, която може да представя страната ни пред света. Промотирането на българските сортове може да стане единствено, когато държавата и целия винен сектор работят заедно.

Експертите от региона поискаха да бъде създадена национална програма за развитие и рекламиране на сорта. Само така е възможно чужденците да се запознаят с уникалните характеристики на българските вина.

От Изпълнителната агенция по лозата и виното припомниха, че само за първото тримесечие на тази година от страната ни са изнесени близо 11,7 млн. литра вино. Консумацията на вътрешния пазар през 2011 г. се е увеличила с 1,4% до малко над 93 млн. литра. От агенцията добиваха, че и засетите площи с мавруд в района на Асеновград и Пловдив са около 7814 дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.