1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лек ръст на производството на краве мляко в ЕС през 2020 г.

Лек ръст на производството на краве мляко в ЕС през 2020 г.

В Съединените щати тенденцията е изцяло положителна

През 2020 година производството на краве мляко в Европейския съюз се е увеличило с процент и половина, като през последния месец на годината доставките към мандрите са били по-големи спрямо предишния декември. Това показват данните на Европейската комисия в Брюксел. Има съществени разлики при резултатите на отделните държави.
 
Докато държави като Ирландия с плюс 4,6 %, Италия с плюс 3,5 и Полша с плюс 1,2 на сто отчитат по-големи количества, във Франция, Германия, Австрия и Нидерландия доставките към мандрите са намалели с 0,4 до 2,1 %.
 
Развитието в другите страни, големи износителки на млечни продукти, също не е еднозначно. Така например в Нова Зеландия млеконадоят през декември 2020-та е с 0,7 процента по-голям, отколкото през същия месец на 2019-та. А от началото на млечния сезон през юни до края на годината е регистрирано увеличение с 0,8 на сто. В съседна Австралия производството през декември е паднало с близо 2 %, докато за периода от юли до декември има ръст от 0,8 на сто спрямо предходната година. В Съединените щати тенденцията е изцяло положителна. За цялата минала година фермерите са доставили 2,1 процента повече сурово мляко на преработвателите, а за последния месец увеличението е с 3 на сто. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.