1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Малко повече от 71 милиона тона ще достигне световната реколта от рапица през настоящия стопански сезон

Малко повече от 71 милиона тона ще достигне световната реколта от рапица през настоящия стопански сезон

Прогнозата е на Международния съвет по зърното

Малко повече от 71 милиона тона ще достигне световната реколта от рапица през настоящия стопански сезон. Прогнозата е на Международния съвет по зърното. Досегашният рекорд беше постигнат през 2014-та.

Очакваното увеличение на реколтата се дължи основно на по-големите добиви в Канада.  Фермерите в страната са разширили площите с маслодайната култура до 9 милиона хектара и очакват  близо 20 милиона тона. Причината са добрите цени на рапицата на международните пазари в сравнение с други култури като пшеница, царевица и соя. Канада е и водещият световен износител, пред Австралия и Украйна. В Северното полукълбо експертите очакват добра реколта, благодарение на подходящите метеорологични условия. Само в някои части на Европа и Русия времето през последните седмици е било прекалено сухо и студено, което би могло да намали добивите. Затова за Европейския съюз се предвиждат с 200 хиляди тона по-малка реколта. Прогнозата за Украйна е за ръст от 800 хиляди до 2 милиона тона.

Търсенето на рапица и през новия сезон ще бъде стабилно. Така световното потребление ще достигне 70 милиона тона. Към края на стопанската година складовите наличности ще бъдат в размер на близо 5 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.