1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Минус 2% при зърнената реколта в Германия

Минус 2% при зърнената реколта в Германия

Тенденцията се затвърждава и от поставената от правителството цел за намаляване на торове и препарати

Тазгодишната зърнена реколта в Германия ще бъде с 2% по-малка от миналогодишната и ще достигне 42 милиона тона, прогнозират аграрни експерти. Основната причина за по-слабия резултат са намалените площи.
 
Изчисленията показват, че за пръв път от десетилетия насам площите със зърнени култури ще бъдат под 6 милиона хектара. Според специалистите това крие опасност Германия да не може да изпълнява ролята си като един от големите фактори за световната продоволствена сигурност.
Тенденцията се затвърждава и от поставената от правителството цел за намаляване на торове и препарати, както и за разширяване на биоплощите. Анализаторите посочват, че това ще намали ожънатите количества, като реколтата може да се свие с до 4 милиона тона, особено ако биоплощите достигнат 30%.
Федералната република всяка година губи по 30 000 хектара за строителство и инфраструктурни проекти. Други площи се използват за екологични мерки, оставят се на угар или на тях се изграждат фотоволтаични централи. А тази година има допълнително сериозно разместване в полза на други полски култури, различни от зърното. Ще има повече площи за силажна царевица и рапица, докато земите за сладка царевица ще намалеят с 11% до 406 000 хектара, а посевите с летен ечемик ще се свият с 12 на сто до 325 000 хектара. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.