1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Надявам се фермерите да проявят разбиране и да не се поддават на политически провокации

Мирослав Найденов: Надявам се фермерите да проявят разбиране и да не се поддават на политически провокации

Снимка:

Животновъдите трябва да постигнат изискванията на ЕС за качество до края на 2011 година

Надявам се фермерите да проявяват разбиране и да не се поддават на политически провокации. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Пловдив при пристигане на среща с областните директори на Българска агенция за безопасност на храните, след която предстои да се проведе събрание на кризисния щаб с представители на животновъдите, предаде Агенция "Фокус".

Министърът подчерта, че очакванията към агенцията са големи от страна на цялото общество, защото темата с храните е много актуална не само заради цените, а и заради безопасността и качеството им. Мирослав Найденов спомена, че първите дни от работата на агенцията са се отличили с много добри резултати, за което той иска да ги поздрави и даде като пример спряната пратка със зеленчуци от Йордания, в които имаше пестициди. Друг голям успех, според него, е справянето с шапа, защото ако тази болест беше стигнала до Европейския съюз, щетите са щели да бъдат огромни. Пред журналисти министър Мирослав Найденов разясни, че срещите на щаба се провеждат в четвъртък веднъж месечно. Ще бъдат обсъдени чисто оперативни неща като промени в наредбите. Найденов предположи, че ще се коментират последните финансови искания на фермерите и затова очаква да има представител на финансовото министерство.

Министърът призова фермерите да не се поддават на провокации и подчерта, че при последното им посещение на „Позитано” 20, половин час след това са обявили протест. „Фермерите реагират на факта, че голямата част от парите отиват при зърнопроизводителите, но това е нормално. Такава е схемата, с която България влезе в ЕС. Искам да напомня, че всички пари, които отиват при животновъдите като подпомагане, идват от националния Бюджет, т.е. от джоба на данъкоплатците. Там няма европейски пари”, заяви министърът. Той добави, че фермерите трябва да постигнат изискванията на ЕС за качество до края на 2011 година, а 80 хил. от тях не са направили нищо до момента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.