1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млекопреработвателите изкуствено занижават цената на млякото

Млекопреработвателите изкуствено занижават цената на млякото

Цената е престъпно ниска за качествено мляко, каквото е българското

МЗХ прави всичко възможно да помогне на фермерите, но нашата тежест са млекопреработвателите, които изкуствено занижиха цената на млякото. Това коментира пред Агенция Фокус председателят на Национална овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров във връзка с протестите на млекопроизводителите. Той допълва, че вече е сезирана КЗК като целта е да стане ясно, че има картел с цел изкупната цена на суровото мляко да падне на 15 стотинки за краве и 90 стотинки за овче. 

По думите му тази цена е престъпно ниска за качествено мляко, каквото е българското. „Биволското, овчето и козето мляко са деликатес в Европа и целия свят”, коментира Чилингиров. 

„Трябва да се сдружаваме. Бъдещето е на сдружаването. Европа дава пари за това. В същото време тези, които не са сдружили по някакъв начин, има наредба, която касае договорните взаимоотношения между млекопреработвателните предприятия”, уточнява той и твърди, че е време млекопреработвателите да сключват двустранни договори. „Ще искаме изкупната цена да бъде упомената в договора, а спора между млекопреработвател и производител да бъде решен в съда”, казва още Бисер Чилингиров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.