1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млекопроизводители от цялата страна излизат на протест

Млекопроизводители от цялата страна излизат на протест

Решението за протеста бе взето на извънредно заседание на Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите

Млекопроизводителите от цялата страна излизат на протест в сряда пред Министерски съвет заради предвидена нормативна възможност мандрите да продължат да използват растителни добавки след заявка в Агенцията по безопасност на храните. Решението за протеста бе взето на извънредно заседание на Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите в Стара Загора, съобщава Дарик радио.

От Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите настояват да бъде отменено допълнението в Наредбата за млечните продукти, която разрешава на мандрите да ползват сухи млека, в случай че уведомят Агенцията по храните за това ден по-рано.

Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, която забранява използването на определението „млечен" на етикета на продукти, в които има вложени растителни мазнини или други заместители на прясното мляко, бе обсъдена на консултативен съвет и внесена в Министерски съвет. Доволни от промяната, млекопроизводителите били неприятно изненадани от допълнението в нея.

„В последния момент добавиха, че мандрите могат да започнат да работят с растителни мазнини, 24 часа след като уведомят агенцията. Ние сме против това, защото има Закон за смяна на предназначението на обектите. Ако се смени предназначението, трябва да се смени и името. Да не се казват мандри. Според регламент на Европейския съюз мандра е предприятие, което преработва прясно мляко. Ако мандрите си сменят името, тогава да работят с растителни мазнини и етикетите им да са за такива", обясни недоволството на бранша Танчо Колев.

Протестът ще се проведе в 10 часа в сряда (23.05.2012 г.), преди да започне заседанието на Министерски съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.