1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млякото в Европа все по-евтино

Млякото в Европа все по-евтино

Най-засегнати са холандските и белгийските млекопроизводители

Средно по 34,10 цента на килограм сурово мляко са плащали водещи европейски мандри на доставчиците си през ноември миналата година. В сравнение с октомври това е спад с 1,65 цента, а на годишна база поевтиняването е с 6 цента и половина, или 16 %.

Повечето преработвателни компании са намалили плащанията си към животновъдите през ноември, се казва в доклад на холандската браншова организация на млекопроизводителите. За декември също се съобщава за по-ниски цени. Като причини се сочат голямото предлагане в цяла Европа, както и руското ембарго.
Въпреки общия спад, цените в отделните европейски държави остават доста различни. В Австрия например, където количествата са били по-малки, средната цена през ноември е била 36,92 цента.

Най-високи цени са получили доставчиците в Италия – близо 44 цента, следвани от финландците с почти 42 цента. На последните места са били холандци и белгийци, които за пръв път през 2014-та са получили по-малко от 30 цента.

Въпреки че декемврийските данни още не са обработени напълно, експертите смятат, че средната цена за миналата година ще е малко над тази от 2013-та. Повече пари са получили животновъдите във Великобритания, Франция, Италия и Дания, докато фермерите в Белгия, Холандия и Германия са били на минус.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.