1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 12 хил. млекопроизводители от област Кърджали може да останат без поминък

Над 12 хил. млекопроизводители от област Кърджали може да останат без поминък

Фермите, които не попадат в разпоредбите на І категория, след края на 2013-та няма да имат право да продават произведеното краве мляко на доставчици

12 736 животновъди млекопроизводители от област Кърджали с от 1 до 10 крави, чиито ферми са трета категория, според разпоредбите на европейското и българско законодателство има опасност да останат без поминък от 1 януари 2014 година. Това предупреди директорът на Областната дирекция „Земеделие" Йорданка Гочева, цитирана от Дарик радио.

„Тези ферми, които не попадат в разпоредбите на І категория, след края на 2013 година няма да имат право да продават произведеното краве мляко на доставчици. Този срок беше удължаван на два пъти от ЕС и следващо такова удължаване няма да има", каза тя.

По думите й всички застрашени стопани са уведомени от Агенцията по безопасност на храните като са им направени и предписания. Гочева изрази надежда, че стопаните ще извървят пътя към 1 категория. Проблемът идвал обаче, че самостоятелно за тях е крайно нерентабилно и икономически неизгодно да вложат тези средства за прекатегоризация.

„Затова единственият вариант е да се обединят в група производители и по този начин да вложат средства за модернизирането на своите стопанства, за да минат фемите им в І категория. В противен случай нека знаят, че от 1 януари 2014 г. нямат право да предават млякото и ще трябва да го използват само за лична консумация", коментира Гочева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.