1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 60 % от предприятията в пивоварната индустрия имат въведени технологични иновации

Над 60 % от предприятията в пивоварната индустрия имат въведени технологични иновации

За качеството на бирата огромно влияние имат именно технологиите

Според данни на Националния статистически институт 50 % от предприятията в пивоварната индустрия се определят като иновативни с въведени технологични, организационни и маркетингови иновации. 67 % от предприятията в бранша са с технологични иновации.

За качеството на бирата огромно влияние имат именно технологиите. В подкрепа на това говорят резултатите, получени от проучване на Център по биология на храните, София. Предварителните изследвания за установяване на промяната в антиоксидантното съдържание в хода на производството на бира, показват че до голяма степен количеството на антиоксиданти в пивото се дължи на суровините - разнообразните сортове хмел, пивоварния ечемик и получавания от него малц, щамовете дрожди (популярни като „бирена мая”).

Над 90% от първоначалното количество антиоксиданти в бирата се набавя от малца. Това е следствие от един забележителен факт – малцуването повишава около 10 пъти антиоксидантния капацитет на използвания ечемик. В крайна сметка различията в суровините обуславят и вариациите в съдържанието на антиоксидантите при пивопроизводството.

Проучването позволява да се индентифицират няколко ключови процеса на редукция на антиоксиданти, както и такива, при които се наблюдава образуване на нови полезни за хората съединения. Например, при отлежаване на пивото за ферментация, дрождите увеличават съдържанието на антиоксиданти около 50%. Степента на нарастване зависи от типа на дрождите, което открива добри перспективи за подобряване на качеството на бирата, пише bulgariandrinks.com.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.