1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наказателната процедура на ЕК срещу България, свързана с отглеждането на кокошките носачки, е прекратена

Наказателната процедура на ЕК срещу България, свързана с отглеждането на кокошките носачки, е прекратена

Страната вече изпълнява изискванията на съответната директива

Наказателната процедура на Европейската комисия за по-широките клетки на кокошки носачки срещу България беше прекратена, след като се оказа, че страната вече изпълнява изискванията на съответната директива, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

В началото на месеца и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че вече са покрити изискванията на Еврокомисията за хуманно отглеждане на кокошките в България и санкции за страната няма да има.

Птицефермите в България са 122 и в тях се отглеждат 2.33 милиона "щастливи" кокошки, уточниха от министерството.

До края на 2011 г. всяка кокошка носачка разполагаше в птицефермите с минимално пространство, равняващо се на лист хартия формат А4. Нормите с директивата за хуманно отглеждане на кокошките носачки, която влезе в сила през 2012 г., изискват всяка да разполага в клетките с най-малко 750 квадратни сантиметра.

Новите правила предвиждат освен това всяка кокошка да разполага с пространство от най-малко 12 сантиметра от хранилките, с пръчка за кацане, с полог, с чесалка за човка и нокти и други "удобства".

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България и други 12 държави от ЕС (Белгия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Полша, Португалия и Румъния, Унгария, Франция и Холандия) заради това, че не са изпълнили изискванията за уголемени клетки за кокошки носачки. Освен България изискванията вече са изпълнили и Румъния и Латвия, докато останалите десет членки са заплашени от съд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.