1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Намалява търсенето на ябълки

Намалява търсенето на ябълки

Европейските производители имат шанс да пласират своите плодове на пазарите в Азия и Африка

Рекордна реколта от ябълки прибраха европейските овощари тази година. Добивите са с малко над 3 милиона тона по-големи в сравнение с 2017-та, показва официалната статистика. Търсенето на плодове и на концентриран сок на световните пазари обаче бележи значителен спад.

По време на конференция за овощарския сектор в Молдова експерти от ООН изнесоха данни, според които търсенето на концентрат е намаляло с 14 процента за последните 5 години. Като основна причина за стагнацията на пазара на ябълки се посочва увеличаващото се производство в развиващите се страни, стимулирано от улеснения достъп до информация за технологиите на отглеждане, както и от по-ниските цени на енергоносителите.

Като второстепенни причини могат да се сметнат търговските войни и недостатъчните рекламни кампании за плодовете, които не могат да се конкурират с готовите продукти и бързите закуски като чипс, вафли и други.

Европейските производители имат шанс да пласират своите плодове на пазарите в Азия и Африка, където ябълките се смятат по-скоро за екзотични плодове. Експертите препоръчват да се наблегне на страни, където този плод не се отглежда, но населението е с високи доходи, като Тайван, Хонконг и Сингапур, например, пише fermer.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.