1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нарастват площите с рапица в национален мащаб

Нарастват площите с рапица в национален мащаб

За две години посевите в Добруджа са се удвоили до 320 хиляди дка

Рапицата се оказва една от най-перспективните и атрактивни полски култури през последните години. В национален мащаб при нея се отчита драстично нарастване на площите – от 50–60 хиляди декара преди десетина години до 2 млн. 300 хил. дка през 2011 г. Специалистите от семенарските компании прогнозират, че през есента ще се заложат до 2 млн. 500 хил. дка с маслодайната култура.

Чувствително нарастване на площите с рапица се отчита и в Добричка област. Преди 7–8 години производителите са залагали най-много 50 хиляди декара в цялата област, сега посевите са шест пъти повече. През настоящата кампания по прибирането на реколтата фермерите пожънаха в Добруджа 320 хиляди декара с рапица при среден добив от 253 кг от декар. През лятото на 2010 г. площите бяха с 60 хиляди декара по-малко, т.е. 261 хиляди декара. А само преди две години декарите с маслодайна рапица в областта са възлизали едва на 160 хиляди, т.е. два пъти по-малко от площите сега. С тези темпове на нарастване на посевите има опасност от нарушаване на сеитбооборота и неспазване на технологията, коментират експерти от фирма „Еуралис”. Апелът им е фермерите да подходят с професионализъм и отговорност при залагането на рапичната култура и да спазват технологията при отглеждането й.

Проблемите по отглеждането на рапицата бяха обсъдени в Добрич на Трети национален семинар, посветен на рапицата. Форумът беше организиран от фирма „Еуралис семена”, съвместно с партньорите й от БАСФ и „Екофол” АД. Докато преди 12 години у нас бяха засети едва 50–60 хиляди декара с тази култура, то сега площите достигат 2 млн. 300 хил. дка. Над 800 хиляди декара (т.е. една трета) е делът на „Еуралис семена”, заяви при откриването на форума Светлана Йорданова, търговски мениджър на фирмата. Прогнозите на семенарската компания са, че през идващия селскостопански сезон посевите с рапица ще нараснат поне с 200 хиляди декара.

Една от причините за интереса на фермерите към тази култура е добрата й пазарна цена. Разходите по производството на рапица възлизат на 100–120 лв. на декар. При цена от над 800 лева за тон зърно и добив от 300 кг от декар, стопаните реализират печалба от 120 лв. на декар. При по-високи добиви съответно нараства и печалбата. Друга причина за завишаване на площите е изискването на ЕС за покриване на квотите за производство на биогорива в страните членки. За тази цел в европейски мащаб са необходими 70 млн. дка с рапица. Възможно нарастване на площите с маслодайната култура на този етап има в България и Румъния, затова погледите на европейците са насочени към Балканите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.