1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. „НАТ-2010” не подкрепя протеста на зърнопроизводителите

„НАТ-2010” не подкрепя протеста на зърнопроизводителите

Това заяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите

„НАТ-2010” не подкрепя протеста на зърнопроизводителите. Това заяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, цитиран от Агенция "Фокус".

"Преди една година имаше подобна ситуация и тогава ние, тютюнопроизводителите, се включихме в стачния комитет, отстояващ подписаната от 14 асоциации финансова рамка. В началото шест структури морално подкрепихме зърнопроизводителите във финансовите им искания, след 10 дни те поискаха оставки и тогава не получиха нашата подкрепа. Дори във вътрешната им организация възникна разкол и започнаха да се делят на едри и дребни земеделски производители и на подкрепящи, и неподкрепящи протеста. Като лидер на най-многобройната структура от земеделски производители не само в България, но и в целия Европейски съюз, мога да заявя, че протеста на зърнопроизводителите е неаргументиран, а по-скоро режисиран", уточни Филев.

"Тютюнопроизводителите в България са единствените земеделски стопани в целия Европейски съюз, които не получават директни европейски доплащания за 7-ма поредна година. Това за нас е огромен пропуск. Не одобряваме техните протести. С тази наша издръжливост си заслужихме уважението на нашите европейски колеги. Сега сме член и на Европейската и на Световната асоциация на тютюнопроизводителите, дори имаме почетно място в йерархията на международните структури. Мисля, че браншовите организации в България могат само да вземат пример от нашата дейност, а не да се превръщат в евтини марионетки за изпълняване на политически поръчки. За мен е престъпление и дори рецидив, за всяко нещо и по всяко време да се търси причина в държавата за неуредици от всякакво естество. Държавата не е господин Бойко Борисов, а ние – гражданите. Ако ние не си помогнем, няма кой да ни помогне", отбеляза председателят на "НАТ-2010".

"Правителството направи и все още прави достатъчно за стабилизирането на целия сектор. Естествено, че е нужно гъвкаво мислене, затягане на колана и конструктивни решения. Когато и където е трябвало ние, тютюнопроизводителите, сме подкрепяли действията на правителството на Република България, но когато е трябвало, сме отправяли и нашите критики към него. Ситуацията сега е такава, че трябва да се адаптираме и да не хленчим. Преди дни се върнах от Гърция и там видях, че се подготвят за протестни действия. Направи ми впечатление, че гръцките земеделски производители бяха изкарали техника и трактори на по 30 – 40 години, бих подкрепил такъв протест, но не и този на нашите зърнопроизводители с техни за милиони левове", допълни Цветан Филев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.