1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Националният гаранционен фонд е подкрепил 9 кредита по проекти по ПРСР

Националният гаранционен фонд е подкрепил 9 кредита по проекти по ПРСР

Земеделските производители са от Югозападна България

Девет кредита за реализиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. от Югозападния планов регион са били финансирани от търговските банки общо в размер на 6 820 000 лева. Заемите с облекчени условия са обезпечени със средства от Националния гаранционен фонд (НГФ). Това стана ясно по време на семинара за журналисти от Югозападна България, който се проведе в Банско.

В Югозападна България се проведоха 6 информационни срещи с общо 168 участници, които бяха запознати с начина на прилагане на Гаранционната схема по ПРСР. В рамките на кампанията за популяризиране на Схемата по проект на Министерството на земеделието и храните е предвидено да се проведат общо 55 информационни срещи из цялата страна. В рамките на семинара се проведе лекция за разясняване практиките на НГФ и предоставяне на обобщена информация за региона.

Фондът издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема, обясни Борислав Богданов, главен експерт „Връзки с наредители и бенефициенти” в Национален гаранционен фонд. Той уточни, че от Гаранционната схема могат да се възползват бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“.

Кредитите, отпускани с подкрепа от НГФ, са с по-ниски от стандартните лихвени нива, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

От осемте проекта, финансирани чрез Гаранционната схема в Югозападна България, по трима са бенефициентите от областите Кюстендил и Благоевград, а в Пернишко са двама. Фондът е обезпечил кредити на стойност близо 5,5 млн. лева на производителите от Пернишка област, над 1 млн. лв. на тези от Кюстендилска област, а бенефициентите от Благоевградска област са получили финансиране от търговските банки-партньори на стойност над 300 хил. лв.

В рамките на семинара журналистите имаха възможност да се запознаят с „добра практика” на земеделския производител Тодор Василев от региона. Той има одобрен проект по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и е взел облекчен кредит чрез Гаранционната схема, за да си купи трактор. Журналистите разгледаха нивите на Тодор Василев в Белица, където се отглеждат картофи и пшеница.

От старта на Гаранционната схема в началото на 2013 г. Фондът е издал гаранции на общо 215 бенефициенти, като по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 92 млн. лева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.