1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Недостиг на плодове за преработвателните ни предприятия

Недостиг на плодове за преработвателните ни предприятия

На двусменен режим работят вече големите преработвателни предприятия в Югоизточна България

На двусменен режим работят вече големите преработвателни предприятия в Югоизточна България. Кампанията за производство на сокове, нектари и компоти вече е в разгара си, в следващите дни започва преработката и на зеленчуците.

Близо 500 души са ангажирани през активния сезон в една от големите преработвателни фирми в Сливен. Предприятието работи с капацитет от 15 тона на час, като има възможност да увеличи обемите, но през това лято суровината не достига.

Почти всичко произведено тук отива на международните пазари, основно за Западна Европа, но продукция се изнася и към Латинска Америка. Заради забавени плащания традиционният износ към руския пазар постепенно се редуцира. От няколко години предприятието работи в пряка връзка с производителите от региона. Стопаните получават безплатно фиданки срещу ангажимента да предават своята продукция на партньорите от фирмата.

Преди година с проект по Програмата за развитие на селските райони в предприятието беше открита нова поточна линия за производство на плодови пюрета. Сега фирмата подготвя нов европейски проект за внедряване на технология за плодови концентрати.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.