1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нидерландия очаква нови фермерски протести

Нидерландия очаква нови фермерски протести

Nидерландското правителство за пръв път се срещна с част от стопаните

След фермерските протести, продължили няколко месеца, нидерландското правителство за пръв път се срещна с част от стопаните. Разговорите, продължили 4 часа повече от предвиденото, не донесоха никакви резултати, а фермерите обявиха, че ще подновят демонстрациите.
 
В срещата участваха 11 фермерски организации начело с най-голямата ЕлТеО, но не и двете най-радикални, които стоят зад повечето акции със запалени бали слама и блокирани пътища. Присъствалите представители на аграрния сектор останаха недоволни от властите и ги обвиниха в празни приказки.
 
От правителствена страна в разговорите участваха премиерът Марк Руте и трима министри. Според фермерите дискусията е била остра и сега е ред на кабинетът на Руте да отговори на исканията им.
 
В свое изявление след срещата премиерът изтъкна, че ще направи всичко възможно, за да си върне доверието на фермерите. По думите му най-важното е да се обясни на сектора защо намаляването на азотните емисии с 50% трябва да се случи до 2030 година, а не до 2035-та, както е било замислено в началото.
 
В отговор фермерите заплашиха, че отново ще излязат на улицата и този път протестите им ще бъдат още по-зрелищни. От ЕлТеО призоваха другите организации да спазват законите, тъй като секторът се нуждае от подкрепата на обществото и не бива да го настройва срещу себе си.
Недоволството на нидерландските фермери е предизвикано от плана на Хага до 2030 година да намали емисиите от азот с 50%. От правителството изчисляват, че това ще доведе до затваряне на една трета от животновъдните стопанства. Това са 11 200 ферми, а други близо 18 000 ще бъдат принудени да намалят поголовието си наполовина. В краен случай е предвидено земите им да бъдат отчуждени. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.