Законодателството на ЕС урежда общата организация на пазарите на селскостопански продукти
Насоки за използването на термина „масло“ в етикетирането и рекламирането бяха публикувани от Агенцията по безопасност на храните в Ирландия. Така трябва да се подпомогне изпълнението на законодателството.
Крайната цел е да се гарантира, че потребителите няма да бъдат подвеждани и че когато думата "масло" се използва, тя е в съответствие със специфичното законодателство. Документът е разработен заради получена жалба, в която се посочва, че думата е използвана неправомерно в рекламни материали.
Законодателството на ЕС урежда общата организация на пазарите на селскостопански продукти. Част от това законодателство е посветена на млякото, както и на маслото и другите видове мазнини, които са ясно дефинирани. Маслото се определя като кремообразен продукт, който се състои от млечни мазнини, вода, обезмаслено мляко и, ако е необходимо, сол. Експертите в Ирландия подчертават, че е необходимо потребителите да направят своя информиран избор.