1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нова рекордна реколта в Русия

Нова рекордна реколта в Русия

От слънчогледа се очакват повече от 13 милиона тона

Близо 20 милиона тона ще достигне тазгодишната реколта от маслодайни култури в Русия. Новият рекорд е по прогноза на Московския институт за аграрна икономика.

Според експертите и трите най-масови култури – слънчоглед, соя и рапица – ще донесат изключително добри резултати. От слънчогледа се очакват повече от 13 милиона тона, соевата реколта ще достигне 4 милиона и 300 хиляди тона, а за рапицата се прогнозират 2 и половина милиона тона. Единствено при соята има колебания в предположенията, тъй като в Далечния Изток добивите са по-слаби от миналогодишните, според Института. Затова и крайното количество може да бъде коригирано надолу.

Увеличението на производството се дължи предимно на по-големите площи, предвидени за настоящата кампания. Слънчогледовият ареал е нараснал с 400 хиляди хектара до 8 и половина милиона хектара. Соя е засята на 3 милиона хектара, което е увеличение със 100 хиляди, а за рапица бяха предвидени малко над милион и половина хектара. Тя е и културата, развила се най-трудно тази година. Зимните и летните посеви са страдали от липсата на дъжд през лятото. Изгледите за слънчогледа пък са се подобрили едва през втората половина на лятото, когато в най-важните региони паднаха необходимите количества дъжд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.