1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нови мерки в защита на потребителите на мед и плодови сокове

Нови мерки в защита на потребителите на мед и плодови сокове

Новите правила са насочени и срещу практиките на някои производители да смесват "фалшив" и "истински" мед, след което да го продават, без да посочват коректно съставките

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство мерки, с които производителите на мед ще бъдат задължени да посочват коректно на етикетите на бурканите с хранителния продукт неговия състав и произход, съобщава БТА. 

Новите правила трябва да бъдат одобрени от страните от Европейския съюз, за да влязат в сила. 

В момента производителите са длъжни да посочват на етикетите на бурканите или пакетите с мед само дали продуктът е с произход от ЕС или извън него. Новите мерки ще ги задължат да отбелязват конкретната страна, в която медът е произведен. Ако производителите продават смес от мед, ще трябва да посочват отделните държави, от които са доставени отделните съставки. Новите правила са насочени и срещу практиките на някои производители да смесват "фалшив" и "истински" мед, след което да го продават, без да посочват коректно съставките, отбелязва ДПА. 

Новите мерки няма да важат за пакетчета с мед, които са под 30 грама. Освен това през януари, когато постигнаха предварително споразумение за въвеждането на тези правила, страните от ЕС решиха, че всяка от тях може да задължи производителите да посочват само произхода на най-големите по обем съставки при смесите от мед. 

Решението на Европарламента засяга и продуктите от плодове, сред които плодовите сокове и мармаладите. Производителите им ще имат право да изписват на етикетите на бутилките или бурканите, че продуктите в тях са с "ниско съдържание на захар", само ако поне 30 на сто от нея е премахната. Тази мярка касае натуралната захар, тъй като не се допуска добавянето на изкуствени подсладители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.