1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Общото производство на зърнени култури в Европейския съюз за 2013 г. ще достигне над 200 млн. тона

Общото производство на зърнени култури в Европейския съюз за 2013 г. ще достигне над 200 млн. тона

Това е посочено в доклад, представен от ЕК на Общата организация на селскостопанските пазари

Общото производство на зърнени култури в Европейския съюз за 2013 г. ще достигне 287,6 млн. тона. Това е увеличение от 5,6% в сравнение с 2012-та. Това е посочено в доклад за очакванията за зърнена реколта през новата година, представен от Европейската комисия на Общата организация на селскостопанските пазари. Очаква се повишението да подсигури европейския баланс за сезона, се посочва в доклада.

Общата площ за отглеждане на зърнени култури в ЕС през 2013 г. се очаква да възлиза на 56,9 милиона хектара, което е увеличение от 0,2% спрямо 2012 г. Ако се причислят и обработваемите площи със зърнени култури и в Хърватия  (596 хил. хектара, или около 1% от площта на ЕС), общата площ за отглеждането на зърнени култури за ЕС ще достигне до  57,5 млн. хектара, пише agroweekend.bg.

В резултат на постоянно високите цени на световния пазар от юни 2012 г. европейските земеделски производители са посели мека пшеница в по-големи количества. Очаква се добивите да бъдат около 5,1 тона от хектар за ЕС като цяло, се посочва в доклада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.