1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се до 2018 г. площите с царевица да нараснат с 5%

Очаква се до 2018 г. площите с царевица да нараснат с 5%

Снимка:

Проучването е проведено от Института по аграрна икономика

До 2018 г. площите с царевица се очаква да нараснат с 5 процента спрямо 2012 г., сочи изследване на Института по аграрна икономика, цитирано от БТА. Проучването обхваща следващия петгодишен времеви хоризонт и отразява динамиката на основните индикатори, засягащи петте основни култури в зърнения сектор - пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Площите с царевица се очаква да се увеличат поради относително по-добрата й рентабилност в сравнение с останалите четири култури. Прогнозата е разработена по проект за изследвания в селското стопанство - САРА, финансиран от Фондация "Америка за България", информира ръководителят на проекта доц. Божидар Иванов.

В анализа се посочва, че до 2018 г. се очаква петте култури да останат водещи в растениевъдството. Следствие на изискванията за по-голяма екологична насоченост в Общата селскостопанска политика, е възможно засетите площи с тях да намалеят с около 1-2 процента.

Обемите на производство от петте култури ще нарастват, което се дължи на обновяване на агротехниката, посочва Иванов. По думите му в прогнозите са взети предвид и възможни неблагоприятни засушавания. Анализът на валежите от 1970 година насам отчита, че през последното десетилетие има намаляване на високите дъждовни стойности, но все по-често се редуват по-добри с по-лоши години.

Цените на петте култури ще бъдат поставени под натиск заради очакваните низходящи тенденции в глобален мащаб, подчерта доц. Иванов. Това се дължи на стабилизиране на зърнопроизводството и запазване на световното търсене. За България цените през настоящата година се очаква да са в рамките на около 270-290 лв. за тон при пшеницата, ечемика и царевицата, което силно зависи от състоянието на реколтата в глобален мащаб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.