1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се парламентът да обсъди днес на първо четене новия Закон за виното и спиртните напитки

Очаква се парламентът да обсъди днес на първо четене новия Закон за виното и спиртните напитки

Той ще бъде фокусиран върху контрола и качеството на продуктите

Очаква се парламентът да обсъди днес на първо четене новия Закон за виното и спиртните напитки, който цели хармонизация с европейските регламенти. Досега правилата за производството и контрола на вино и спиртни бяха уредени в закон и в многобройни подзаконови нормативни актове. 

Земеделският министър Мирослав Найденов коментира при обсъждането на законопроекта от правителството, ме много от продаваните сега напитки, които се обявяват като вино, всъщност не са произведени от грозде. Това нарушение се среща най-често при наливния алкохол, пише "Дневник".

Новият закон за виното ще бъде фокусиран върху контрола и качеството на продуктите и ще облекчи производителите на качествено вино, смята вносителят на проекта - Министерският съвет.

Законопроектът предвижда винени лозя, засадени без право на засаждане след 31 август 1998 г., да се изкореняват принудително за сметка на производителя. До извършване на изкореняването на тези лозя продуктите, произведени от добитото от тях грозде, могат да се използват единствено с цел дестилация за сметка на производителя.

Ежегодно до 15 януари производителите на грозде, което е предназначено за производство на вино, гроздова мъст и продукти от грозде и вино, трябва да декларират пред Изпълнителната агенция по лозата и виното произведените количества грозде от последната реколта. На деклариране подлежат и количествата вино и гроздова мъст.

От подаване на такава декларация са освободени производители, чиято продукция е изцяло за консумация в непреработен вид, за сушене или за директна преработка в гроздов сок, както и тези, чиито производствени съоръжения са за по-малко от 10 хектолитра вино (1 тон), което не е или няма да бъде търгувано под каквато и да е форма.

Според текстовете за традиционни български напитки ще се смятат пет вида ракии - гроздова, винена, плодова, както и ракия от гроздови или от плодови джибри. Към тях ще има специфични изисквания за технологията на производство, както и към процента на алкохолно съдържание. Така например гроздовата ракия трябва да бъде произведена "чрез единична или двойна дестилация до 65 обемен процент на вино, получено от грозде, като виното от 100 килограма грозде не може да надвишава 75 литра".

Към гроздовата ракия е поставено и изискване да има минимално алкохолно съдържание от 40 градуса. Останалите видове ракии трябва да бъдат минимум 37.5 градуса. Проектът поставя и специфични изисквания към производството на мастика и мента, които също са записани като традиционни български напитки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.