1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се спад на световното производство на бира

Очаква се спад на световното производство на бира

Високите температури и сушата в Европа могат да намалят реколтата от хмел

През настоящата година световното производство на бира може да се свие с до 1 процент, прогнозират германски експерти. Както много други сектори, пивоварството също е засегнато от войната в Украйна.
 
През 2021 Русия произведе 8,2 милиарда литра бира, което й отреди шестата позиция в света, малко след Германия с 8,5 милиарда литра. На челните четири места бяха Китай с 36 милиарда литра, Съединените щати с 20,4 милиарда, Бразилия с 14,3 милиарда и Мексико с 13,5 милиарда литра.
Миналата година световното производство се увеличи с 4% до 186 милиарда литра, което опроверга очакванията за сериозен спад на консумацията вследствие на коронакризата. Особено голям ръст беше регистриран в Китай, Мексико и Великобритания, като увеличението на производството в Народната република беше първото след седемгодишен застой. Така през 2021 количеството беше само с 5 милиарда литра по-малко в сравнение с преди пандемията.
 
Тазгодишният спад не се дължи на недостиг на хмел. През миналата година световната реколта от най-важната съставка за трети пореден път бе по-голяма от потреблението. Това лято обаче високите температури и сушата в Европа могат да намалят реколтата от хмел.
 
Като най-голям проблем за фермерите, които го отглеждат, се очертават по-големите разходи, свързани с енергията, заплатите и торовете. Въпреки това, благодарение на дългосрочните договори с пивоварните, 90 на сто от тазгодишната реколта вече са продадени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.