Очакваната пролетна суша в големи части от Южна Америка затруднява сеитбата на соя в Аржентина

Ситуацията все още не се оценява като критична

Очакваната  пролетна суша в големи части от Южна Америка затруднява сеитбата на соя в Аржентина и може да окаже неблагоприятно въздействие върху реколтата през следващата година.

До момента със соя са засети едва 34 процента от предвидените площи в размер на общо 18 милиона хектара, съобщават от агроведомството. Фермерите в Аржентина очакват реколтата да надхвърли 54 милиона тона. Страната е третият най-голям износител на протеиновата култура и на царевица в света.

През първото полугодие над Аржентина се изляха обилни валежи, които наводниха някои части от страната и затрудниха земеделските стопани. Сега обаче липсата на валежи затруднява сеитбата.

Ситуацията все още не се оценява като критична, но има риск от провал на кампанията. За следващите няколко дни метеоролозите прогнозират известни количества дъжд, но като цяло първите две седмици на декември ще останат прекалено сухи. Сега на много места се извършва жътва на пшеницата, но след това стопаните трябва да започнат сеитбата на соя и царевица. Дали това ще е възможно при сухите почви, все още не е ясно, коментират експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.