1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Официално откриване на Седмичния фестивал "От нашата ферма - с любов за Вас"

Официално откриване на Седмичния фестивал "От нашата ферма - с любов за Вас"

Организатори на Фестивала са Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и Българското сдружение за защита на птиците

Седмичният фермерски фестивал „От нашата ферма - с любов за Вас” ще бъде официално открит на 6 юли 2017 (четвъртък), 17:00 часа, пред сградата на Министерство на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55).

За откриването на фестивала са поканени кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, посланикът на Швейцария  Денис Кнобел, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев.

Още от 10:30 часа фермери и малки производители от цялата страна ще продават автентични и занаятчийски фермерски храни: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, хляб с квас, билки, подправки и др.

Пилотното издание на Фестивала на 28 юни премина много успешно. На много от щандовете се извиха опашки, а част от стоката свърши далеч преди края на деня.

Пазарът ще се организира всяка сряда от 10:30 до 18:30 часа пред МЗХ до края на октомври. Предвиждат се тематични дни, дегустации, кулинарни демонстрации, правене на място на сирене, сметана и кисело мляко и други.

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София.

Организатори на Фестивала са Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и Българското сдружение за защита на птиците, които от няколко години работят за подкрепа на малкия местен природосъобразен бизнес, както и за скъсяване на веригата на доставки на качествена храна и улесняване  достъпа на регистрираните малки и средни производители на фермерски продукти до потребителите.

Проектът "Седмичен фестивал „От нашата ферма - с любов за Вас" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с район „Средец” на Столична община и Българско Дружество за защита на птиците.

Фермерите, участници в пазара са получили техническа и финансова подкрепа по проект „За Балкана и хората“, изпълняван по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.