1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Офшорките, които не продадат земите си до края на годината, ще бъдат глобявани

Офшорките, които не продадат земите си до края на годината, ще бъдат глобявани

Снимка:

Целта е да се осветлят капиталите, които се инвестират в българската земя

Офшорките, които не продадат земите си до края на годината, ще бъдат глобявани солено. Те имат срок до 1 януари 2015 г. да се разделят с притежаваните в страната ниви. Целта е да се осветлят капиталите, които се инвестират в българската земя, казват вносителите на нови промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), пише "Стандарт".

Ако на 2 януари 2015 г. офшорка притежава парцели в страната, тя ще трябва да плати глоба от 100 лв. за всеки декар, предвиждат промените. Ако три месеца по-късно тя продължава да притежава земеделски земи у нас, санкцията става тройна - 300 лв. Това предвиждат промени в преходните и заключителни разпоредби на ЗСПЗЗ, които са внесени от група народни представители, начело с председателя на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова.

Предложението е внесено на 30 май и се очаква да влезе за първо четене в комисията тази сряда. Ако първите 400 лв. санкция на декар се сторят недостатъчно наказание за офшорките и те продължат да притежават земи в България, те ще плащат глоби по 300 лв. на всеки три месеца, предвиждат още предложените промени в закона.

Посъветвахме се с хора от бранша, които бяха категорични, че 100 лв. санкция няма да накара нарушителите да спазват закона, затова въведохме по-сериозни глоби, коментира Светла Бъчварова. Промените, зад които стои тя, предвиждат в тримесечен срок от влизането в сила на закона да се направи проверка на всички сключени през последните 5 години договори за отдаване под наем и за аренда на земеделски земи от държавния и общинския поземлен фонд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.