1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 14% от всички кокошки в ЕС все още се отглеждат в обикновени клетки

Около 14% от всички кокошки в ЕС все още се отглеждат в обикновени клетки

Половината страни членки, вкл. България, не са успели да променят начина на отглеждане на кокошките носачки според правилата на съюза

Екипи от инспектори на Европейския съюз посещават всички страни членки, за да събират доказателства за нарушаване на правилата на ЕС за отглеждане на кокошки, с които да подкрепят евентуални правни процедури и налагане на съответните глоби, съобщава електронното издание TheScottishFarmer.co.uk, цитирайки говорител на Европейската комисия.

Най-новите данни сочат, че над 46,7 млн. кокошки - около 14% от всички кокошки в ЕС, все още се отглеждат в обикновени клетки. Според тези данни до края на януари ще бъдат снесени около 1 млрд. яйца, които са произведени и продадени незаконно на европейския пазар.

Писмо, изпратено през ноември 2011 г. от еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали до всички страни членки, посочва, че ще бъде започната процедура за нарушаване на европейските правила срещу всяка страна, която не успее да спази крайния срок 1 януари 2012 г. за промяна в условията на отглеждане на кокошки.

Сега процедури са започнати срещу Белгия, България, Кипър, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Холандия, Малта, Полша, Португалия, Румъния и Испания, които не са успели да покрият изискваниятд.

От Нова година отглеждането на кокошките може да става в три вида птицеферми. Това са свободно отглежданите птици с достъп и до открити терени, кокошките носачки, отглеждани подово, и клетъчно отглежданите кокошки, чиято клетка е уголемена и на всяка птица задължително са осигурени 750 кв. см.

"Хуманната" клетка е не само по-голяма, но и осигурява комфорт на птиците - вътре има гнезда за снасяне, кацалки, стелка за прахова баня, чесалки за крака и нотки и др.

Потребителите у нас могат да разпознаят тези яйца по печата върху продукта. Те са под номера съответно 1, 2, 3 плюс БГ номера.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.